Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Zásady hygieny a bezpečnosti práce v kuchyni

Posted 3.12.2017
  • S prípravou pokrmov je spojený rad prác a postupov  
  • Pri všetkých úkonoch je potrebné dodržiavať bezpečnosť a hygienu ako osobnú, tak aj hygienu prostredia, v ktorom sa pokrmy pripravujú. 
  • Pred nástupom do práce musí pracovník vlastniť zdravotný preukaz   
  • Pri varení používame: prikrývku na vlasy, biely plášť, zásteru, biele tričko, nohavice a vhodnú uzatvorenú  protišmykovú  obuv  
  • Riady a náradia udržiavame v čistote

  

Zásady hygieny a bezpečnosti práce v kuchyni:

 

  • zoznámime sa s použitím všetkých spotrebičov, náradia
  • dodržiavame plán práce, presné technologické postupy a zásady bezpečnosti pri práci, návody na použitie 
  • zaobchádzame správne s potravinami a uchovávame ich biologickú hodnotu 
  • zachovávame hygienu ako osobnú, tak aj hygienu pracovného prostredia  
  • počas pracovného procesu udržujeme poriadok a ukladáme vždy pomôcky na svoje miesta 
  • pracujeme pokojne, sústredene a starostlivo 
  • inventára sa nedotýkame v mieste styku s ústami hosťa, nikdy ho neukladáme na zem
  • potraviny padnuté na zem dávame vždy do odpadu
  • šetríme elektrinou,  plynom  a vodou
  • pri stolovaní dbáme na estetiku a dodržiavanie pravidiel spoločenského správania 
  • po skončení upratovania skontrolujeme všetky spotrebiče 
  • potraviny skladujeme podľa predpisov a v chladiacich zariadeniach na to určených a označených
  • dbáme o stálu čistotu vzduchu, bezprašnosť, primeranú teplotu a čo najnižšiu hlučnosť
  • po skončení pracovnej smeny skontrolujeme uzatvorenie okien, vody, elektriny, plynu, uzamknutie prevádzky, popr. aj jej zakódovanie

  

Zásady osobnej hygieny: 

  • dodržiavanie čistoty tela 
  • umývanie rúk pri nástupe do práce a počas pracovných úkonov podľa potreby
  • vyčistené, ostrihané a nenalakované nechty 
  • čistú pracovnú obuv a odev 
  • hlavu pokrytú tak, aby boli zakryté vlasy
  • nepoužívať prstene,  retiazky a náramky
  • chránime svoje zdravie dodržiavaním životosprávy, na pracovisku je zákaz fajčiť a požívať alkohol alebo iné omamné látky
  • pri výskyte infekčného ochorenia u pracovníka,  alebo v jeho rodine, musí to okamžite nahlásiť zamestnávateľovi

                             

K základným požiadavkám na pracovisku patrí:

 

  • teplota pracovných a prevádzkových priestorov  
  • maximálne vetranie 
  • osvetlenie 
  • nízka hlučnosť 
  • podlaha čisto umytá a dosucha utretá 
  • črepiny skla a porcelánu ihneď poupratovať 
  • klzké predmety alebo potraviny (ryby, mrazené mäso) pridržujeme suchou utierkou 
  • pri práci so strojmi musí byť pracovník oboznámený s ich funkciou, obsluhou a čistením 
  • pri práci s nožom sústredíme sa na prácu 
  • použité nože neukladáme do drezu medzi riad 
  • nedvíhame a neprenášame príliš ťažké predmety 
  • v  prípade úrazu poskytneme prvú pomoc 
  • o všetkých úrazoch musí byť vedený záznam
  • horúce nádoby uchytávame textilnými chňapkami  

HOTELTEAM - RIADENIE HOTELOV S PRIDANOU HODNOTOU

Vyberáme z našich služieb...

Identifikácia problému

pre vyriešenie problému, je potrebné ho najprv detailne poznať

Rekonštrukcia Vášho hotelového tímu

zlý manažér rieši problémy - dobrý im predchádza

Virtuálny rezervačný systém VHRS

Zavádzame 4D virtuálny rezervačný systém - s virtuálnou recepciou aj počas pobytu...

Personálny manažment hotelov

zabezpečíme vhodný personál hotela formou personálneho lízingu

Zavedenie systému zvýšenia obsadenosti hotelu a zisku

bez využívania zľavových portálov a bez zníženia cien

Sem sa určite budete chcieť vrátiť...

Realizovaný projekt »

Detailná čistota »

Príjemný interiér »